Ga naar inhoud Ga naar hoofdmenu
Schietsportvereniging Gilze-Rijen
Menu
  • Over schietsportvereniging “Gilze-Rijen”
    • Lid worden
    • Kosten lidmaatschap
    • Overzicht van de schietmogelijkheden voor SV Gilze-Rijen
    • De verplichte wedstrijddeelname
    • Wapengebruik
  • Wedstrijden
    • Wedstrijdkalender
    • Pistool Disciplines
    • Geweer disciplines
    • Beknopt overzicht disciplines
    • Verwerking scores Interne Competitie
    • Naar scores Interne Competitie
  • Downloads
  • Privacy Verklaring
Home › Laatste berichten ›
Gepost op 9 juli 2021 door Hubèrt
Geplaatst in Laatste berichten

Bericht navigatie

← %titel
Tichelrijt is open →

    In verband met feestdagen en wedstrijden is/zijn de baan/banen gesloten op de volgende dagen:

    Untitled Document

    2023

    zondag 1 januari
    nieuwjaar
     
     
    zondag 09 april
    pasen
    maandag 10 april
    pasen
    donderdag 27 april
    koningsdag
    zondag 30 april
    100 meter baan gesloten
    25 meter baan open
    donderdag 18 mei
    hemelvaart
    zondag 28 mei
    pinksteren
    maandag 29 mei
    pinksteren
     
     
     
     
    maandag 25 december
    kerstmis
    dinsdag 26 december
    kerstmis
    maandag 1 januari
    nieuwjaar
    © 2023 Schietsportvereniging Gilze-Rijen
    Responsive II ondersteund door WordPress
    ↑

     

    De verplichte wedstrijddeelname

    In 2011 schreef de minister van Veiligheid en Justitie dat alleen bij het serieus beoefenen van de schietsport er een redelijk belang kan bestaan voor de aanvraag en de verkrijging van een vuurwapenverlof. Eén van de elementen voor het aantonen van dat redelijk belang is, zo meldde de minister, wedstrijddeelname. De KNSA heeft toen in gesprekken met het ministerie weten te voorkomen dat alle  verlofhouders hiervoor moesten deelnemen aan KNSA-wedstrijden (AK’s,  DK’s en NK’s). De KNSA is in staat geweest het ministerie ervan te overtuigen dat sportschutters heel  goed in het verband van hun eigen vereniging de schietsport op wedstrijdniveau kunnen beoefenen en dat het verplaatsen naar allerlei wedstrijden in de regio of in heel Nederland niet nodig hoeft te zijn.

    De uitkomst van het overleg dat toen gevoerd is, was dat er overeenstemming is bereikt dat leden van schietsportverenigingen, die over een eigen vuurwapenverlof beschikken, moeten deelnemen aan een interne verenigingscompetitie. Daarmee, zo meldde de minister, wordt recht gedaan aan de wedstrijddeelname als onderdeel van het redelijk belang.

    Deze voorwaarde maakte vervolgens onderdeel uit van de KNSA-certificering, zoals dat ook in de Circulaire wapens en munitie is vermeld. In de Circulaire is dat onder artikel 2.1 (Bijzonder Deel B) als volgt opgenomen: “De KNSA toetst een vereniging ter certificering aan de volgende voorwaarden:
    …
    7. De vereniging organiseert voor de verlof houdende leden die niet reeds aantoonbaar op hoger wedstrijdniveau de schietsport beoefenen, een verplichte interne competitie, waaraan verlofhouders tenminste 5 keer per jaar deelnemen. De deelname wordt tevens als schietbeurt geteld. De  verplichte deelname geldt niet voor verlofhouders die zijn opgenomen in één of meerdere KNSA-ranking overzichten, overeenkomstig het KNSA Ranking-reglement.”
    …

    Met die bepaling in de CWM wordt dus het aantonen van wedstrijddeelname gedelegeerd aan de KNSA en haar schietsportverenigingen, als onderdeel van de certificering. De minister laat dit over aan de prudentie van verenigingsbestuurders.

    In de praktijk betekent dit dat het verenigingsbestuur – en dus niet de politie – verantwoordelijk is voor de controle of de leden van de vereniging die over een vuurwapenverlof beschikken, aan die eis van wedstrijddeelname voldoen. De politie controleert vervolgens het KNSA-certificaat van de vereniging, en moet er dus van uitgaan dat de vereniging aan de certificeringseisen van de KNSA (dus inclusief de wedstrijddeelname) voldoet.knsa certificaatGeen wedstrijddeelname kan wapenverloven van alle leden in gevaar brengen
    Nu, enige jaren verder, blijkt echter dat voor veel schietsportverenigingen het niet eenvoudig is om al hun leden die over een wapenverlof beschikken, ertoe te bewegen en ervan te overtuigen dat zij verplicht zijn aan de interne competitie deel te nemen. De gevolgen daarvan kunnen groot  zijn. Immers, bij de certificering verklaart een vereniging dat alle verlofhoudende leden deelnemen aan de verplichte verenigingscompetitie. Indien bij een audit blijkt dat dat niet het geval is, kan het certificaat niet verstrekt worden, en mocht tijdens de geldigheidsduur van het certificaat blijken dat de vereniging niet meer aan alle voorwaarden van het certificaat voldoet, dan kan de vereniging het certificaat verliezen.

    Het uiteindelijke gevolg daarvan is groot, omdat alle leden van die vereniging – dus niet alleen degenen die verzuimen aan de interne competitie deel te nemen – hun wapenverlof kwijtraken en de vereniging haar verenigingsverloven, omdat zij niet voldoen aan de verplichte voorwaarde uit de certificering.

    De KNSA adviseert verenigingen om de verplichte competitiedeelname op te nemen in het Huishoudelijk Reglement, zodat het duidelijker is dat leden verplicht zijn daaraan te voldoen, net als aan alle andere rechten en plichten die in het Huishoudelijk Reglement van een vereniging staan omschreven.

    Hoe moet die competitie georganiseerd worden?
    Er blijkt ook bij veel verenigingen en sportschutters nog onduidelijkheid te zijn over de voorwaarden waaraan die interne competitie moet voldoen. Nog even voor alle duidelijkheid:

    • Een lid van een schietsportvereniging, dat over een eigen vuurwapenverlof beschikt, dient deel te nemen aan minimaal één (1) interne competitie in een door de KNSA gereglementeerde of erkende discipline.
    • Deze competitie moet bestaan uit minimaal vijf (5) wedstrijden per kalenderjaar, aaraan ook vijf (5) keer wordt deelgenomen.
    • De verplichte deelname aan de interne competitie van 5 keer per kalenderjaar is ongeacht het aantal, het type en het soort vuurwapens waarover het lid van de vereniging beschikt.
    • Het is dus voldoende om aan één (1) verenigingscompetitie deel te nemen; of de verlofhouder nu over 1 of over 5 vuurwapens beschikt.
    • De meest eenvoudige wijze waarop een interne competitie georganiseerd kan worden, is om tijdens verenigingsdagen of -avonden de mogelijkheid hieraan deel te nemen facultatief te stellen en een laddercompetitie (ook wel: ranking genoemd) te vermelden. Daarmee kunnen ook leden meer dan 5 keer deelnemen, om daarmee hun score te kunnen vergroten, hetgeen ook het competitie-element binnen een vereniging vergroot.

    Voor leden van verenigingen, die zijn opgenomen in één of meerdere ranking-overzichten van de KNSA (zie de KNSA-website) overeenkomstig het Ranking-reglement (zie het KNSA Schiet- en Wedstrijdreglement deel I) en die aan de ranking-eis van minimaal drie (3) scores voldoen, geldt deze verplichting (deelname aan de interne competitie) niet.

    Indien een lid van een vereniging reeds aan de verplichting van wedstrijddeelname voldoet via een andere bij de KNSA aangesloten en gecertiiceerde vereniging geldt de verplichting slechts één keer; de betrokkene dient dan wel aan het andere verenigingsbestuur aan te tonen dat hij/zij heeft deelgenomen aan die competitie, door middel van een verklaring. Een model van een dergelijke verklaring is beschikbaar op de KNSA-website.knsa stroomdiagram

    STROOMDIAGRAM VERPLICHTE WEDSTRIJDDEELNAME

     

    bron: KNSA Schietsport oktober 2017

    ×

     

    Zwitsers Veldschieten in Brabant

    SchietSportCentrum. “Tichelrijt”,  de Schacht 5  te DONGEN

    Deze open wedstrijd is bedoeld voor schutters met wapens die als algemene bewapening aan leger en politie zijn uitgegeven.

    Sportuitvoeringen, omgebouwde wapens alsmede wapens met optische richtmiddelen zijn NIET toegestaan.

     

    INSCHRIJVING

    Het inschrijfgeld bedraagt € 15,00 per onderdeel. Bij deelname aan geweer- EN pistoolschieten bedraagt het inschrijfgeld € 25,00. Dit dient in alle gevallen binnen drie dagen na inschrijving via overschrijving per bank voldaan te worden.

    Voor inschrijven gebruik je de website www.zwitsersveldschieten.nl

    U wordt verzocht tenminste één uur vóór aanvang van uw toegewezen serie(s) aanwezig zijn.

    SCHIETPROGRAMMA GEWEER

    WAPENS

    Toegestaan voor dit onderdeel zijn alle veteranen- en militaire geweren in onveranderde staat. Het gebruik van originele, aan twee punten bevestigde draagriem (géén sportschietriem) is toegestaan. Sportwapens, optische richtmiddelen en ringkorrels zijn niet toegestaan!

    Uitzondering:   K31 met diopter, merk W+F Bern, met bijbehorende korreltunnel en paalkorrel en de HK SL mits voorzien van G-3 vizierring.

    Jacht -, gaten- en sportkolven zijn niet toegestaan. Wapenkeuring zal plaatsvinden op de schietpunten.

    AFSTAND

    Er zal uitsluitend worden geschoten op de 100 meter.

    SCHIETHOUDING

    Liggend, wapen opgelegd op een (zand)zak dan wel op een steun die door de organisatie beschikbaar gesteld is. Bij wapens met originele klappoten mogen deze worden gebruikt.

    Let op: later aangebouwde, niet origineel bij het wapen behorende poten mogen niet worden gebruikt. Bij PE 90 dus ook geen verstelbare poten (ook geen ‘Harris’-typen).

    Let op: uw wapen kan bij deze houding ook anders afkomen! Schiet het wapen daarom in overeenstemming met de door u te kiezen houding. De kolf mag enkel geschouderd worden, dus niet op de grond afsteunen.

    AANTAL SCHOTEN

    18 schoten. Er vinden geen proefschoten plaats.

    Alle schoten worden op één schijf geschoten.

    Maximaal te behalen punten : (18 x 4=) 72 punten

    SCHIJF

    Veldschijf B-4(gemodificeerd)

    TREFFERWAARNEMING

    Met baankijker (zelf meenemen). Alleen tijdens de 1e serie na elk schot. Totaaltijd blijft 6 minuten!

    Daarna is het gebruik van een baankijker NIET meer toegestaan.

    COACHING

    Coachen door medeschutters is niet toegestaan, daar dit als storend door anderen wordt ervaren.

    UITVOERING

    Serie 1 : 6 schoten      – tijd max.6 minuten

    Serie 2 : 2x 3 schoten  -tijd 1 minuut/3 schoten

    Serie 3 : 6 schoten       – tijd 1 minuut

    STORINGEN/BIJZONDERHEDEN

    Wapen- en/of munitiestoringen worden niet erkend, tenzij bij aantoonbare breuk van een wapenonderdeel.

    Geen eigen wapen? Een leenwapen is te verkrijgen op het schietpunt, dit dient men vooraf (bij inschrijving) te melden zodat er met de indeling rekening kan worden gehouden.

    Kosten voor gebruik van een leenwapen € 10, inclusief fabrieksmunitie (exclusief inschrijfgeld).

    Indien in de eerste serie meer dan 6 schoten worden afgevuurd, volgt onherroepelijk diskwalificatie.!!

    PRIJZEN

    De schutter die 57 of meer punten schiet, dan wel 18 treffers in het visueel heeft, ontvangt een fraaie, speciaal in Zwitserland vervaardigde herinneringsmedaille. Vanaf 55 punten ontvangt men een ere-certificaat.

    HERKANSING

    Herkansing na een teleurstellend schietresultaat is niet mogelijk.

    SCHIETPROGRAMMA PISTOOL

    WAPENS

    Toegestaan voor dit onderdeel zijn alle originele dienstwapens overeenkomstig militair pistoolreglement van de  SV.Gilze-Rijen. Sportuitvoeringen en compensators zijn niet toegestaan.

    MUNITIE

    Wadcuttermunitie is niet toegestaan.

    AFSTANDEN

    Er zal uitsluitend worden geschoten op 25 meter. (Op de pistoolbaan)

    SCHIETHOUDING

    Staand, vrije hand of tweehandig.

    AANTAL SCHOTEN

    18 schoten. Er vinden géén proefschoten plaats.

    Alle schoten worden op één schijf geschoten.

    Maximaal te behalen punten in deze serie: (18 x 10=) 180 punten.

    SCHIJF

    Silhouetschijf militair pistool.

    TREFFERWAARNEMING

    Uitsluitend met baankijker (zelf meenemen). 1e serie na elk schot. Overige series na elke serie. Coachen door medeschutters is niet toegestaan, daar dit als storend door medeschutters wordt ervaren. Voor schade aan wapens, verlies of diefstal van (baan)kijkers neemt het bestuur van de SV.Gilze-Rijen geen enkele verantwoordelijkheid.

    UITVOERING

    Serie 1:            3 x 1 schot 20 seconden per schot

    Serie 2:            5 schoten  tijd 50 seconden

    Serie 3:            5 schoten  tijd 40 seconden

    Serie 4:            5 schoten  tijd 30 seconden.

    STORINGEN/BIJZONDERHEDEN

    Wapen- en/of munitiestoringen worden niet erkend, tenzij bij aantoonbare breuk van een wapenonderdeel. Storingen worden aanzienlijk verminderd met originele fabrieksmunitie. Andere munitie is tijdens de wedstrijd in uitleenwapens van de SVGR niet toegestaan.

    Geen eigen wapen? Een leenwapen is te verkrijgen op het schietpunt, dit dient men vooraf (bij inschrijving) te melden zodat er met de indeling rekening kan worden gehouden. Kosten voor gebruik van een leenwapen € 10,- inclusief fabrieksmunitie (exclusief inschrijfgeld).

    Indien in enige serie meer patronen worden afgevuurd dan aangegeven, volgt onherroepelijk Diskwalificatie!!

    PRIJZEN

    De schutter die 159 of meer punten schiet, ontvangt een fraaie, speciaal in Zwitserland vervaardigde herinneringsmedaille. Vanaf 153 punten ontvangt men een ere-certificaat.

    HERKANSING

    Herkansing na een teleurstellend schietresultaat is niet mogelijk.

    ×